Kirjoittamisesta: Harjoitustehtävä 3





Harjoitustehtävä 3: Näkökulma



Edellisessä harjoitustehtävässä luotiin hahmoja yksinkertaisen lomakkeen avulla. Tässä harjoituksessa voit käyttää siinä tehtyjä hahmoja tai jotain aivan uusia hahmoja – miten vain haluat.

Kehittele ensin mielessäsi jokin kohtaus, jossa on kaksi henkilöä. Kohtaus voi olla vaikka vanhojen ystävien jälleentapaaminen kahvilassa tai kahden vieraan ihmisen tutustuminen toisiinsa. Käytä mielikuvitustasi. Suunnittele mielessäsi ensin kohtauksen raamit: tapahtumapaikka, alkuasetelma ja siirry vasta sitten seuraavaan kohtaan. Sinun ei tarvitse tietää tarkalleen, miten tapahtuma etenee. Anna hahmojen oman keskinäisen kemian määritellä tämä.

Kirjoita kohtaus ensin toisen henkilön näkökulmasta. Käytä apunasi edellisen tehtävän lomaketta ja kappaleessa kolme kerrottuja asioita näkökulmasta ja miten sen saa ilmi tekstistä. Kiinnitä huomiotasi varsinkin hahmon persoonaan ja miten se näkyy hänen sanoistaan, teoistaan, ajatuksistaan ja tunteistaan.

Kun olet valmis, kirjoita kohtaus uudelleen, mutta toisen hahmon näkökulmasta. Pidä kaikki muut yksityiskohdat täysin samoina: paikka, vuoropuhelu, kahden hahmon reaktiot. Ainoastaan näkökulma muuttuu. Kiinnitä huomiotasi erityisesti siihen, miten saat erilaisen näkökulman erottumaan tekstistä, vaikka muuten kohtaus on sama. Muista ajatusten ja tunteiden lisäksi myös kaikki ne pikkuasiat; miten hahmo näkee maailman eri silmien kautta ja miten niin kuvailu, kieli ja käytetyt sanat ovat erilaisia.

Näkökulman on tarkoitus tuoda tekstiin jotakin uutta. Joten tässäkin harjoituksessa yritä saada kohtauksen uutta väriä, uutta ilmettä, kun näkökulma vaihtuu. Tehtävä saattaa kuulostaa hankalalta, mutta se on myös hyödyllinen. Näkökulma on tärkeä osa tarinaa! Joten ole huolellinen, käytä mielikuvitustasi ja muista samaistuminen hahmoihisi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 1

Kirjoittamisesta (osa 1)

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 5