E-kirjoista: Yleistä

Olen viimeaikoina lukenut paljon e-kirjoja, joten ajattelin jakaa hieman kokemuksiani ja ajatuksiani kyseisestä aiheesta. Tarkoituksenani on kertoa hieman e-kirjojen lainaamisesta, ostamisesta ja lukemisesta; esitellä erilaisia e-kirjoja tarjoavia palveluja ja hieman arvostella niitä. E-kirjoja tarjoavien palvelujen määrä on monenkirjava, samoin kuin e-kirjojen lukuun tarkoitettujen ohjelmien. Ajattelin avata hieman omia kokemuksiani niin, että jos joku on kiinnostunut aloittamaan e-kirja harrastuksen, hän saisi vinkkejä mistä kannattaa aloittaa. Alkuun ajattelin yhden postauksen riittävän, mutta sitten huomasin, että aiheesta löytyykin asiaa useampaan postaukseen. Tästä alkaa siis juttusarja nimeltä "E-kirjoista".

Aluksi haluan kertoa hieman omasta harrastuksestani. Aloin lukea e-kirjoja viime kesästä lähtien, kun ostin ensimmäisen tablettini. En omista älypuhelinta, joten en ole voinut lukea e-kirjoja puhelimelta. En tiedä, kuinka hyvin älypuhelimet soveltuvat kirjojen lukemiseen. Se varmasti riippuu pitkälti puhelimesta. Itse en pidä pienen ruudun tihrustamisesta, joten tabletti sopii minulle paremmin.

Adobe Digital Editions
Aiemmat kokemukseni e-kirjoista ovat siis jääneet satunnaisiin tenttikirjoihin, joita olen ladannut tietokoneelle. Tietokoneellakin voi lukea e-kirjoja. Eräs hyvä, ilmainen ohjelma tähän on Adobe Digital Editions. En kuitenkaan koskaan kamalasti innostunut kirjojen lukemiseen koneelta. Vaikka minulla onkin läppäri, se on silti turhan iso, kömpelö ja painava sylissä pidettäväksi. Jos siltä pitäisi lukea kirjaa, kenties useita tunteja kerralla... Kyllä ne pari tenttikirjaa meni, koska ne oli pakko saada luettua, mutta en kamalasti nauttinut siitä.

Tabletti sen sijaan on kevyt ja kätevän kokoinen. Sitä voi helposti pitää sylissä joko jalkoja vasten nojallaan tai sitten suojakotelonsa avulla pystyssä. Aluksi ruudulta lukemiseen piti hieman totutella, mutta nyt se tuntuu jo aivan luonnolliselta. Ainoa ongelma jonka olen huomannut, on täydessä auringonpaisteessa lukeminen. Tabletti ei vieläkään sovellu kesälukemiseksi aurinkoa ottaessa. Vaikka ruudun kirkkauden laittaisi maksimiin, se jää liian hämäräksi, että lukeminen tuntuisi miellyttävältä. Aurinkoa ottaessa täytyy turvautua vanhanaikaiseen paperiversioon.

Ennen kuin aloin lukea e-kirjoja, mielessäni pyöri kysymys, jota varmaan moni muukin samassa tilanteessa oleva pohtii: rasittaako se silmiä? Tähän vastaus on yksinkertainen: ei rasita.

Tabletilta lukeminen on erilaista kuin tietokoneelta. Jos olet joskus jäänyt lukemaan pitkäksi aikaa wikipedia-artikkeleita, olet varmasti huomannut, että kirkkaan ruudun pitkäaikainen tuijottaminen on jättänyt silmät väsyneiksi. Tabletilla kirkkautta saa säädettyä niin, että huonossakaan valossa e-kirjan lukeminen ei rasita silmiä sen enempää kuin normaali kirja. Useimmilla lukuohjelmilla saa vaihdettua myös taustan väriä. Olen todennut hieman kellertävän tai beigen taustan miellyttävämmäksi kuin täysin kirkkaan valkoisen. Lisäksi kun ruutua himmentää tarpeeksi, lukukokemuksesta tulee mukava. Itselläni lukulamppuni on niin huono, että e-kirjojen lukeminen on mukavampaa kuin oikeiden kirjojen. Edes pimeässä lukiessa en ole saanut silmäsärkyä.

E-kirjat eivät ole yleistyneet mitenkään nopeaa vauhtia Suomessa, vaikka maailmalla e-kirjoja myydään jo aika hyvin. En oikein ymmärrä syytä suomalaisten lukijoiden e-kirja kriittisyyteen. E-kirjat eivät ole mielestäni uhka tavallisille kirjoille. Ne eivät ole tulleet syrjäyttämään painettua kirjaa. Mielestäni e-kirjat ovat vain mukava lisä normaalin kirjan rinnalla. E-kirja ei vie paljoa tilaa. Vaikka lomamatkalle mentäessä on mukava napata tabletti mukaan ja sinulla on taatusti luettavaa, jos sattuu olemaan sateinen sää. Jos sattuu niin, että luettavaa ei löydy, voit nopeasti käydä netin kautta lainaamassa e-kirjan kirjastotunnuksillasi. Kätevää ja nopeaa, eikä loma-aikaa tarvitse tuhlata kirjastossa ravaamiseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 1

Kirjoittamisesta (osa 1)

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 5